Acta Zoológica Mexicana (n.s.) 26(3): 527-537 (2010)
EFFECTS OF VITAMINS C AND E ON ERYTHROCYTES AND BLOOD CHEMISTRY PROFILE OF SHIKA BROWN LAYER HENS TRANSPORTED BY ROAD
J.J. AJAKAIYE; J.O. AYO and D. MUSA
ABSTRACT
This study was conducted to determine the effects of dietary supplementation of vitamin C (l- ascorbic acid) and vitamin E (dl-·-tocopherol acetate) on some erythrocytes and blood chemistry parameters of laying hens transported during hot-dry season. Ninety, 22 weeks old indigenous hybrid Shika Brown layer (SBL) hens were randomly divided into three groups of 30 each, and three replicates of 10 birds within each group. The first group was administered vitamin C at a dosage 200 mg/kg of bodyweight dissolved in 5 ml of sterile water w/v, the second group was administered vitamin E at a dosage 200 mg/kg of bodyweight dissolved in 5 ml edible vegetable oil w/v, while the third group was administered 5ml sterile water (control) v/v only. All administration was through the oral route. All groups were fed basal diet pre- and post experiment. Just before transportation, food and water were withdrawn. Post-transportation, hemoglobin (Hb), packed cell volume (PCV) and blood platelets concentrations were significantly (P < 0.01) and (P < 0.001) reduced in vitamin C treated group; vitamin E and control groups compared with pre-transportation values respectively. However, posttransportation value of red blood cell (RBC) was only significantly (P < 0.05) reduced in control group compared with pre-transportation value. Post-transportation blood chemistry concentrations of total protein (TP) and alkaline phosphatase (ALP) were significantly (P < 0.05) and (P < 0.01) reduced in all experimental groups compared with pre-transportation values respectively. However, posttransportation values of creatine phosphokinase (CPK) and aspartate aminotransferase (AST) were significantly (P < 0.01) and (P < 0.05) reduced in vitamins C and E groups compared with pretransportation values respectively. It is concluded that the administration of antioxidant vitamins C and E alleviated the negative effects of stress in birds transported during the hot-dry season.
RESUMEN
Se realizó el trabajo con el objetivo de determinar los efectos de la suplementación alimentaria de las vitaminas C (L-ácido ascórbico) y vitamina E (dl-·-tocoferol) sobre algunos parámetros de eritrocitos y químicos de las aves ponedoras transportado durante la temporada cálida y seca. Se seleccionaron noventa gallinas ponedoras Shika Brown, hibrido indígena de 22 semanas de edad y fueron divididas aleatoriamente en tres grupos de 30 gallinas, y tres réplicas de 10 gallinas dentro de cada grupo. Para el primer grupo, se suministró 200 mg/kg/peso vivo (pv) de la vitamina C disuelto en 5 ml de agua estéril p/v (peso por volumen), en el segundo grupo se suministró 200 mg/kg/pv de la vitamina E disuelto en 5ml de aceite comestible p/v. Al último grupo (control) se suministró 5ml de agua estéril v/v. La vía de administración fue oral. Se alimentaron las aves con una dieta basal antes y después del experimento. Alimento y agua fueron retirados antes de la transportación. Después de la transportación, las concentraciones de hemoglobina (Hb), hematocrito (PCV) y las plaquetas fueron reducidas (P < 0.01) y (P < 0.001) significativamente en el grupo tratado con vitamina C; y los grupos tratados con vitamina E y el control en comparación con los valores antes de la transportación respectivamente. Sin embargo, después de la transportación, el valor de la célula roja de la sangre (RBC) solo se redujó (P < 0.05) significativamente en el grupo de control en comparación con su valor antes de la transportación. Las concentraciones de proteínas totales (TP) y fosfatasa alcalina (ALP) después de la transportación fueron reducidas (P < 0.05) and (P < 0.01) significativamente en todos los grupos experimentales en comparación con sus valores antes de la transportación respectivamente. Mientras, después de la transportación, los valores de la creatina fosfokinasa (CPK) y aspartato aminotransferasa (AST) fueron reducidas (P < 0.01) y (P < 0.05) significativamente en los grupos tratados con vitaminas C y E respectivamente. Se concluyó, que la suplementación de las vitaminas C y E como antioxidantes, alivió los efectos negativos del estrés en las aves transportada durante la temporada seca y cálida.
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